Procedury bezpieczeństwa
w okresie pandemii COVID-19
w ZPO w Klementowicach
Aktualizacja na dzień 1 września 2020 r.
§ 1
Ogólne zasady organizacji pracy
- Zespół Placówek Oświatowych w Klementowicach, wznawia funkcjonowanie z uwzględnieniem wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Zdrowia, wytycznych Starostwa Powiatowego w Puławach, Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Kuratorium Oświaty.
- Osoby z zewnątrz na terenie szkoły:
- ograniczone zostaje przebywanie w placówce osób z zewnątrz, zalecany jest kontakt telefoniczny lub mailowy;
- w przypadku konieczności kontaktu bezpośredniego osoby z zewnątrz są zobowiązane do stosowania środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk;
- w szkole prowadzony jest rejestr osób wchodzących ( z zewnątrz imię nazwisko oraz dane kontaktowe)
- do budynku szkoły mogą wchodzić tylko osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych;
- osoby z zewnątrz mogą przebywać tylko na parterze w części korytarza prowadzącej do sekretariatu; w pozostałych częściach budynku tylko za zgodą dyrektora szkoły.
- Do szkoły nie mogą wchodzić osoby, które są chore, przebywają na kwarantannie lub w izolacji.
- Po wejściu do szkoły należy bezwzględnie skorzystać z płynu do dezynfekcji rąk.
- Szkoła czynna jest w godzinach: od 7:00 do 16:00.
- Termometry do pomiaru temperatury znajdują się w sekretariacie i w przedszkolu.
- Zużyty jednorazowy sprzęt ochrony osobistej (m.in. maseczki, rękawiczki), zdejmowany z zachowaniem ostrożności, należy wyrzucić do pojemnika-kosza wyposażonego w worek.
- Jeśli w/w odpady pochodzą od osób z podejrzeniem zarażenia koronawirusem, należy je spakować do specjalnego i opisanego worka foliowego i przekazać do utylizacji.
- Sale, w których odbywają się zajęcia są porządkowane i dezynfekowane co najmniej raz dziennie.
§ 2
Organizacja zajęć w szkole – informacje dla rodziców i uczniów
- Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
- Do szkoły uczniowie przychodzą o wyznaczonych godzinach.
- Ze względu na konieczność zapewnienia szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia, rodzice przekazują szkole co najmniej dwa sposoby skutecznego kontaktu (telefony, maile itp.); w razie zmian zobowiązani są do uaktualnienia danych.
- Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączkę, kaszel, należy odizolować ucznia w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób, i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów o konieczności odebrania ucznia ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu).
- Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie/dezynfekowanie rąk (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć/zdezynfekować ręce; dezynfekcja rąk wymagana jest również przed zajęciami z informatyki i WF), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
- Zalecane jest noszenie maseczek przez uczniów, podczas przerw międzylekcyjnych, oraz zatłoczonych miejscach(np. toalety, szatnie), na terenie całej szkoły
- Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia lub w plecaku. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.
- Należy wietrzyć sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
- Zaleca się korzystanie przez uczniów z placu szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły.
- Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów.
- Zużyte maseczki lub rękawice należy wyrzucić do specjalnych pojemników, znajdujących się na każdym piętrze.
§ 3
Organizacja zajęć w szkole/przedszkolu – informacje dla nauczycieli i pracowników administracyjno-obsługowych
- Pracownicy szkoły powinni zwracać szczególną uwagę na profilaktykę zdrowotną i dołożyć wszelkich starań, by chronić siebie, młodzież i innych pracowników przed zarażeniem.
- Pracownicy zostaną zaopatrzeni w środki ochrony osobistej (maseczki, rękawiczki, środki myjące i dezynfekujące i w razie potrzeby fartuchy).
- Maseczki winny być używane w kontaktach z rodzicami z zachowaniem dystansu odległości oraz w kontaktach z osobami z zewnątrz.
- Podczas wykonywania czynności służbowych , wykonywanych bez kontaktu z osobami z zewnątrz, maseczkę można zdjąć, nie ma obowiązku zakrywania ust i nosa.
- Maseczki wielokrotnego użytku i fartuchy należy uprać w temperaturze co najmniej 60 stopni i wyprasować.
- Każdy pracownik ma obowiązek niezwłocznego informowania dyrektora szkoły o zdarzeniach mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo dzieci oraz pracowników w zakresie szerzenia się COVID-19.
- Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić do nich dostęp. Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywane podczas zajęć należy czyścić lub dezynfekować.
- W sali gimnastycznej używany sprzęt sportowy, wskazany przez nauczyciela, oraz podłoga powinny zostać umyte detergentem lub zdezynfekowane po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości częściej.
- Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.
- Nauczyciel zobowiązany jest zwracać uwagę uczniom na konieczność regularnego mycia rąk (dezynfekowania), szczególnie po przybyciu do szkoły, przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie z zajęć na świeżym powietrzu.
- W razie wystąpienia niepokojących objawów nauczyciel może zmierzyć uczniowi temperaturę.
- Pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
- Każda osoba sprzątająca odpowiedzialna za utrzymanie czystości danych pomieszczeń będzie wypełniać kartę monitoringu wykonywanych prac porządkowo – dezynfekcyjnych – załącznik nr 1
- Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
- Zaleca się:
- utrzymywanie ciągów komunikacyjnych w czystości (podłóg szatni i korytarzy) – mycie 2 razy dziennie lub częściej w razie potrzeby,
- dezynfekcja powierzchni dotykowych: poręcze, klamki, wyłączniki – po każdej przerwie
- dezynfekcja sprzętu i powierzchni płaskich w tym blatów, poręczy krzeseł przynajmniej raz dziennie oraz w razie potrzeby,
- dezynfekcja toalet – 2 razy dziennie całościowo, doraźnie po każdej przerwie oraz w razie potrzeby.
- Do obowiązków personelu obsługi należy także:
- sprawdzanie poziomu płynów do dezynfekcji rąk w pojemnikach umieszczonych przy wejściu do szkoły oraz w użytkowanych salach i pomieszczeniach i bieżące uzupełnianie,
- bieżące monitorowanie uzupełnianie środków ochrony osobistej,
- napełnianie i uzupełnianie podajników i dozowników w toaletach, a także ich mycie i dezynfekowanie,
- wymiana worków w koszach na śmieci, opróżnianie koszy oraz ich mycie i dezynfekcja.
§ 4
Zasady korzystania z biblioteki szkolnej
- Harmonogram pracy biblioteki będzie dostosowany do potrzeb i możliwości szkoły.
- Nauczyciele bibliotekarze określą liczbę osób mogących jednocześnie wypożyczać/oddawać książki.
- Korzystanie z czytelni będzie się odbywać w ograniczonym zakresie.
- Zaleca się jak najczęstsze wietrzenie pomieszczenia oraz dezynfekcję klamek, blatów, włączników światła i innych powierzchni lub elementów wyposażenia często używanych co najmniej raz dziennie.
- Po przyjęciu książek od czytelnika należy każdorazowo zdezynfekować ręce i zdezynfekować blat, na którym leżały książki.
- Przyjęte książki należy odłożyć na okres minimum 2 dni do skrzyni, pudła, torby lub na wydzielone półki, oznaczone datą zwrotu, odizolowane od innych egzemplarzy.
§ 5
Organizacja żywienia
- Obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadza się zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników:
- zapewnia się pracownikom środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów,
- personel kuchenny nie powinien kontaktować się z dziećmi oraz personelem opiekującym się dziećmi.
- Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60° lub je wyparzać.
- Przed wejściem na stołówkę wymagana jest dezynfekcja rąk.
- Wydawanie obiadów jest zmianowe – 2 grupy przedszkolne i 2 grupy szkolne.
- Po każdej grupie blaty stołów i poręcze krzeseł są czyszczone.
§ 6
Postępowanie w przypadku podejrzenia choroby zakaźnej u dziecka
- Jeżeli rodzice dziecka zauważą niepokojące objawy u siebie lub swojego dziecka, nie mogą wysłać go do szkoły.
- O podejrzeniu choroby (objawy wskazujące na wirus Sars-cov 19) muszą niezwłocznie poinformować wychowawcę/dyrektora, a także skontaktować się lekarzem pierwszego kontaktu, lub telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną czy oddziałem zakaźnym.
- Nauczyciel, który zauważył u ucznia oznaki choroby, niezwłocznie powiadamia dyrektora lub sekretarza szkoły.
- W szkole jest przygotowane pomieszczenie tzw. Izolatorium, służące do odizolowania ucznia, u którego zaobserwowano podczas pobytu w szkole oznaki chorobowe(gabinet pedagoga).
- Izolatorium to jest wyposażone w środki ochrony osobistej oraz środki do dezynfekcji.
- W izolatorium uczeń/uczennica przebywa pod opieką nauczyciela lub pracownika szkoły z zapewnieniem minimum 2 m odległości i środków bezpieczeństwa, w oczekiwaniu na rodziców/opiekunów prawnych, którzy muszą jak najszybciej odebrać ucznia ze szkoły.
- O zaistniałej sytuacji dyrektor lub inna wyznaczona osoba niezwłocznie powiadamia rodziców dziecka, SANEPiD w Puławach (nr tel.81 886 48 91; sytuacja kryzysowa 509 282 119) oraz organ prowadzący szkołę (tel.81 88 75 000).
- Dalsze kroki podejmuje dyrektor w porozumieniu z organem prowadzącym i o podjętych działaniach niezwłoczne informuje rodziców i pracowników szkoły.
- Obszar, w którym przebywało i poruszało się uczeń należy poddać gruntownemu sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi w szkole procedurami oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
- Należy ustalić liczbę osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach placówki, w których przebywało dziecko podejrzane o zakażenie i zastosować się do wytycznych GIS odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
§ 6
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracownika szkoły
- Pracownik przebywający w domu, w razie wystąpienia niepokojących objawów, nie powinien przychodzić do pracy.
- Pracownik o niepokojących objawach powinien niezwłocznie powiadomić dyrektora szkoły i skontaktować się ze stacją sanitarno – epidemiologiczną, oddziałem zakaźnym szpitala, a w razie pogarszającego się stanu zdrowia zadzwonić na pogotowie pod numer 999 lub 112.
- Jeśli stan choroby ujawni się podczas pracy w szkole, pracownik natychmiast powiadamia dyrektora lub osoby uprawnione, i izoluje się od wszystkich osób w izolatorium.
- Dyrektor szkoły powiadamia o sytuacji, o której mowa w p.2, odpowiednie służby sanitarne, medyczne i organ prowadzący.
- W pomieszczeniu pełniącym rolę izolatorium nie mogą przebywać inne osoby.
- Pracownik z podejrzeniem zachorowania, o ile jej/jego stan zdrowia na to pozwoli, będzie przebywać w wyznaczonym pomieszczeniu sam do czasu przybycia odpowiednich służb.
- Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik, należy poddać gruntownemu sprzątaniu oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.);
- Należy stosować się do zaleceń inspekcji sanitarnej przy ustaleniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
- Zalecane jest ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części budynku, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie.
- O zaistniałym przypadku choroby lub podejrzeniu zarażenia należy powiadomić wszystkich pracowników oraz rodziców.
§ 7
Postępowanie z pomieszczeniami, w przypadku podejrzenia zakażenia u ucznia lub pracownika
W przypadku, gdy uczeń lub pracownik ZPO został skierowany do szpitala z podejrzeniem koronawirusa, dyrektor w porozumieniu z właściwym państwowym inspektorem sanitarnym może podjąć decyzję o zamknięciu instytucji na czas niezbędny do wykonania koniecznych czynności sanitarno-epidemiologicznych.
§8
Mieszana forma kształcenia
1. Dyrektor będzie mógł zawiesić zajęcia grupy, grupy wychowawczej, oddziału, klasy, etapu edukacyjnego lub całej szkoły lub placówki, w zakresie wszystkich lub poszczególnych zajęć i prowadzić kształcenie na odległość (zdalne).
2. Zależnie od sytuacji epidemicznej na danym terenie, w danej szkole czy placówce, decyzję podejmie dyrektor po uzyskaniu zgody organu prowadzącego i otrzymaniu pozytywnej opinii Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
§9
Postanowienia końcowe
- Procedura wchodzi w życie z dniem podpisania i obowiązuje do odwołania.
- Procedura może być modyfikowana.
- Procedura zostanie opublikowana na stronie szkoły, przesłana jako wiadomość w dzienniku elektronicznym do nauczycieli, rodziców i uczniów oraz udostępniona w formie papierowej w sekretariacie szkoły.
- Pracownicy administracji i obsługi zostaną zapoznani z procedurą podczas szkolenia.
- O wszelkich zmianach w procedurze będą niezwłocznie powiadamiane osoby zainteresowane.
Klementowice, 1 września 2020 r.